
Onze school biedt vanaf september 2022 ook de opleiding Grafische Technieken aan. Daarmee bieden we een opleiding aan in de D&A-finaliteit naast de reeds bestaande opleiding Technologische Wetenschappen (D-finaliteit).
Onze school heeft al 20 jaar ervaring in STEM-opleidingen met onze derde graad Informaticabeheer. Vanaf 2024 zal deze richting in de derde graad hervormd worden in Informatica en Communicatiewetenschappen, een opleiding in de doorstroom-finaliteit. In de tweede graad bieden we de STEM-richting Technologische Wetenschappen (eveneens D-finaliteit) als logische voorbereiding op Informatica en Communicatiewetenschappen.
Vanaf september bieden we naast het traject Technologische Wetenschappen - Informatica en Communicatiewetenschappen, ook een alternatief aan in de D&A-finaliteit. Dat wordt in de tweede graad de opleiding Grafische Technieken, als voorbereiding op de opleiding Crossmedia in de derde graad.
D en D&A, hoe zat dat nu weer?
D = finaliteit doorstroom: in de richtingen met deze finaliteit word je voorbereid op hoger onderwijs, hetzij een professionele bachelor, hetzij een masteropleiding.
D&A = finaliteit doorstroom + arbeidsmarkt: in deze richtingen kan je na 6 jaar nog twee kanten uit. Je kan hierna zeker verder studeren. In de D&A-opleidingen mikken we op een vervolg in een professionele bacheloropleiding. Tegelijk behaal je in een D&A-opleiding ook al beroepskwalificaties die sterk gewaardeerd worden op de arbeidsmarkt.
Grafische Technieken en Crossmedia, wat is dat?
De wereld van de grafische technieken en crossmedia zit vol toekomstmogelijkheden: websites, sociale media, beeldbewerking, 3D, augmented en virtual reality … In de tweede graad krijg je eerst en vooral nog steeds een stevige basisvorming. Daarnaast leer je de technieken en principes van de grafische en digitale sector. Een sector waarbij het in de meeste gevallen draait om het visualiseren van communicatie, het omzetten van die boodschap naar web- of printgerichte media.
In de derde graad Crossmedia leer je meer over digitaal ontwerpen voor front-end websitedesign, gebruikersinterfaces, user-interface-design, audio en video, computeranimatie, datacommunicatie, computer- en netwerkarchitectuur, schrijven van programmacode…
Wat kan je na deze richting verder studeren?
Na Crossmedia kan je doorstromen naar het hoger onderwijs met mogelijke vervolgopleidingen zoals professionele bachelor Multimedia & Creatieve Technologie, graduaat (HBO5) Internet of Things, professionele bachelor Toegepaste Informatica met mogelijke doorstroom in beroepsprofiel Web Developer, professionele Bachelor Media & Information Design, professionele bachelor Cross Media Management, professionele bachelor Grafische en Digitale Media …
Maar je kan ook doorstromen naar de arbeidsmarkt, de vraag naar webdesigners, grafische vormgevers, User Experience Designers (UX Design), video content creators … is immers groot.
bekijk hier de lessentabel van Grafische Technieken (D&A)
bekijk hier de lessentabel van Technologische Wetenschappen (D)