Stage Zuid-Afrika

De stage in Zuid-Afrika was een gezonde mix tussen stage lopen en het land leren kennen. De eerste volgden we zelf les in Stellenzicht en konden we meewerken in 2 crèches. Het feit dat kinderen van 4 maand tot 5 jaar samen zitten in een veel te kleine ruimte was vreemd voor ons. Van thuis uit hadden we veel materiaal mee: balpennen, krijt, body’s, springtouwen... We zorgden steeds voor een goed gevuld programma en lieten telkens wat achter.

Ook trokken we voor het eerst de townships in met de plaatselijke hospics. We bezochten patiënten en boden de nodige zorg. Hierdoor kregen we een bijzondere kijk achter de deuren van de golfplaten huisjes. Je wordt stil van de miserie waarin ze economisch actief zijn en trachten te overleven. Daarnaast kon een bezoek aan de tafelberg niet ontbreken.

We lieten Stellenbosch achter en werkten een week in Franschhoek, een ongelooflijk mooi, groen deel van Zuid- Afrika vol met prachtige wijngaarden. Op zondag nam de directeur van Stellenzicht, alias `de pastor`, ons mee naar zijn gemeenschap in Strand. Daar volgden we een kerkdienst. Geen seconde verveling, veel muziek en gedans. Na drie uur (!) had je precies een fuif in de benen. We mochten aanschuiven aan het zondagse diner en ontmoetten wat jongeren uit het gospelkoor.

Van maandag tot vrijdag werkten we intensief in een gemeenschapscentrum waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor naschoolse activiteiten. Overdag komen ouderen en kinderen uit de sloppenwijken hun dagen hier slijten en voorzien ze hiervoor ook een nuttige dagbesteding. De accommodatie is fantastisch! Het team ook. Ze worden op handen gedragen door de bevolking. Net omdat ze zoveel doen voor kinderen en jongeren die anders op straat zwerven en kleine boefjes worden.

Toevallig kwamen we in contact met een van de bewakers van Drakenstein - Victor Verster prison, de gevangenis in Franschhoek waar Nelson Mandela zijn laatste 14 maanden in gevangenschap doorbracht. Manfred nam ons, op zijn vrije dag, mee naar de gevangenis en gaf ons een exclusieve gepassioneerde rondleiding in het huis van Mandela. Onverwacht een van de meest emotionele momenten van de stage!

Baaie dankie van os alle

Z-afrika