Technologische Wetenschappen (D)

Wat?

Technologische Wetenschappen is een theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Het is een STEM-richting, waar een constante zoektocht naar interactie tussen wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde centraal staan. Na de tweede graad kan je in heel wat STEM opleidingen terecht. In onze school bieden we slechts één vervolgopleiding: Informatie- en Communicatiewetenschappen (ICT). Dat is een zuivere ICT opleiding. 

Zoals elke D-richting krijg je hier eerst en vooral een brede algemene vorming. Daarnaast leer je: 

- technisch-wetenschappelijk denken én handelen met aandacht voor de natuur;

- onderzoekend en experimenterend aan het werk gaan binnen de kernwetenschappen (mechanica, elektriciteit-elektronica, fluïdomechanica, thermodynamica, chemie en informaticawetenschappen);

- nadenken in functie van concept, engineering en ontwerp;

- toepassen van de meer abstracte leerinhouden uit de wetenschappen in projecten en technische processen.

 

Wat kan je na deze richting verder studeren?

Vanuit elke D-richting kan je nog steeds heel wat kanten op, maar het meest logische vervolg op onze school is de derde graad Informatica- en Communicatiewetenschappen.

Vanuit die richting kan je heel wat academische of professionele bacheloropleidingen aan, zoals bijvoorbeeld Industriële Wetenschappen, Informatica, Computerwetenschappen, Digital Design & Development, Informatiemanagement en Multimedia, Toegepaste Informatica, Digital Arts & Entertainment, Elektronica – ICT, Grafische en Digitale media, Multimedia …
 

Lessentabel

  3de jaar 4de jaar
godsdienst 2 2
LO 2 2
Nederlands 4 4
Engels 2 2
Frans 3 3
wiskunde 5 5
biologie 1 1
aardrijkskunde 1 1
geschiedenis 1 1
ICT en economische vorming 1 0
artistieke en maatschappelijke vorming 0 1
technologische wetenschappen en engineering* 10 10
totaal 32 32

technologische wetenschappen en engineering bestaat uit:

fysica - 3 u.
elektriciteit en elektronica - 2 u.
ICT - techniek - 2 u. in 3de, 1 u. in 4de
chemie - 1 u. in 3de, 2 u. in 4de
engineering - 2 u

In de uren "engineering" zal je kennis of concepten uit de andere vakken toepassen om aan onderzoek te doen, waarbij we de verschillende stem-disciplines betrekken in het bedenken van oplossingen en  creëren van ontwerpen. 
 

stem

 

 

stem

STEM is veel meer dan ICT! 

STEM staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen. Onze school biedt een ICT-opleiding. Is dat niet helemaal wat je zoekt? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van onze collega's van Don Bosco Halle. Zij bieden een zeer breed aantal richtingen aan die sterk voorbereiden op STEM-opleidingen in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt. 

Ga naar de website van Don Bosco Halle